Nieuwsbrief mei 2012Inhoud- Resultaten derde aanvraagronde en gehele project - Workshop voor uitgevers - Vervolg OAPEN-NL
Resultaten derde aanvraagronde en gehele projectIn maart is de derde en laatste aanvraagronde van OAPEN-NL afgesloten. In deze ronde werden vijftien aanvragen ingediend door vijf verschillende uitgeverijen. Elf aanvragen werden gehonoreerd. Dit brengt het resultaat van de pilot op vijftig gehonoreerde aanvragen van acht verschillende uitgeverijen. Ruim de helft van deze Open Access (OA) monografieën is inmiddels gepubliceerd en via de OAPEN Library beschikbaar gesteld. Om voor subsidie in aanmerking te komen dienen alle titels voor 1 augustus te verschijnen. Op OAPEN-NL/Publicaties wordt bijgehouden welke boeken inmiddels beschikbaar zijn.
Workshop voor uitgeversBegin oktober wordt er weer een workshop voor uitgevers georganiseerd. Tijdens deze workshop zullen de eerste resultaten van de pilot worden gepresenteerd. Bovendien komen de resultaten van het zuster-project OAPEN-UK aan bod. De workshop zal specifiek ingaan op een aantal onderwerpen, waaronder de berekening van de kosten van de OA editie, de financiering van OA boeken en de impact van het OA beschikbaar maken van wetenschappelijke boeken. Tenslotte zal aandacht worden gegeven aan de resterende activiteiten in het project. Datum en locatie van de workshop worden binnenkort bekendgemaakt.
Vervolg OAPEN-NLIn de stuurgroep van OAPEN-NL is besloten het project met een jaar te verlengen. Hierdoor wordt het mogelijk meer gegevens te verzamelen over het gebruik en de verkoop van de in de pilot opgenomen boeken en daarmee een betere analyse te maken van de verschillen tussen de boeken die OA beschikbaar zijn en de traditioneel uitgegeven boeken. Deze resultaten kunnen vervolgens worden opgenomen in het eindverslag. OAPEN-NL zal nu naar verwachting worden afgesloten met een seminar tijdens de Open Access week in oktober 2013.
Meer over de OAPEN-NL pilot op www.oapen.nl Zie ook www.oapen.org
|
Nieuwsbrief januari 2012Inhoud- Derde en laatste aanvraagronde - Resultaten tweede ronde - ‘Paper Weight’: blog post Ronald Snijder
Derde en laatste aanvraagrondeOp 15 februari sluit de derde en laatste aanvraagronde. Aanvragen kunnen voor deze datum worden ingediend per e-mail ( Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien. ), gebruikmakend van het aanvraagformulier. In deze laatste ronde is nog ruimte voor tien tot vijftien titels. Monografieën die tot stand zijn gekomen door NWO-gefinancierd onderzoek zullen voorrang krijgen. Daarnaast wordt gestreefd naar voldoende spreiding over de verschillende uitgeverijen. De overige voorwaarden voor deelname en een beschrijving van de selectieprocedure zijn te vinden in de Call for Proposals. Alle overige projectdocumenten zijn te vinden op OAPEN-NL/Deelnemers.
Resultaten tweede rondeIn september vond de tweede ronde van OAPEN-NL plaats. In deze ronde werden 35 aanvragen ingediend door zes verschillende uitgeverijen. Hiervan werden 25 verzoeken gehonoreerd. Dit brengt het totale resultaat van de eerste twee rondes op veertig goedgekeurde aanvragen van acht verschillende uitgeverijen. Ongeveer de helft van deze monografieën is inmiddels gepubliceerd en in de OAPEN Library beschikbaar gesteld. Op OAPEN-NL/Publicaties wordt bijgehouden welke boeken gepubliceerd zijn.
‘Paper Weight’: blog post Ronald SnijderRonald Snijder, Project Manager bij Amsterdam University Press en technisch coördinator van OAPEN-NL, schreef een bijdrage aan de blog ‘Thoughts on Scholarly Publishing’. Zijn artikel ‘Paper Weight’ gaat in op de waarde van Open Access publiceren en presenteert enkele voorlopige resultaten van de OAPEN-NL pilot.
Nieuwsbrief augustus 2011Inhoud- Eerste boeken Open Access beschikbaar gesteld - Deadline volgende ronde aanvragen - Voorwaarden voor deelname, peer review - Workshop voor uitgevers - OAPEN verder als stichting, nieuw adres
Eerste boeken Open Access beschikbaar gesteldDe eerste boeken in het project OAPEN-NL zijn via de OAPEN Library beschikbaar gesteld. Deze boeken zijn afkomstig van Brill en kunnen hier worden ingezien. Aan de eerste ronde werd deelgenomen door vijf wetenschappelijke uitgeverijen. Er werden 15 uitgaven goedgekeurd. Deze boeken zullen in de komende weken beschikbaar worden gesteld via de OAPEN Library. Op OAPEN-NL/Publicaties wordt bijgehouden welke boeken gepubliceerd zijn.
Volgende ronde aanvragenAanvragen voor de volgende ronde moeten uiterlijk 15 september worden ingediend. Aanvragen kunnen worden ingediend via e-mail naar Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien. , gebruik makend van het aanvraagformulier. Dit wordt de tweede en voorlaatste ronde. De laatste ronde sluit op 15 februari. In totaal zullen circa 50 boeken worden gepubliceerd.
Voorwaarden voor deelname, peer reviewWetenschappelijke boeken die zijn gepubliceerd in de periode 1 januari 2011 tot 1 juli 2012 komen voor subsidie in aanmerking. Tijdens de eerste aanvraagronde is door de adviescommissie en de stuurgroep overlegd over de beoordeling van wetenschappelijke kwaliteit. Daarbij is vastgesteld dat alleen boeken voor deelname in aanmerking komen die voorafgaand aan publicatie onderworpen zijn aan een onafhankelijke externe kwaliteitsbeoordeling (peer review). De voorwaarden voor deelname aan OAPEN-NL zijn te vinden in de Call for Proposals. Alle projectdocumenten zijn beschikbaar op OAPEN-NL/Deelnemers.
Workshop voor uitgeversIn juni werd een workshop georganiseerd waarin de voorlopige resultaten van het project werden besproken en speciaal aandacht werd besteed aan de manier waarop de kosten voor een Open Access editie kunnen worden berekend. Tijdens de workshop werd een model uitgewerkt, gebaseerd op de op dat moment beschikbare aanvragen. Dit model kan gebruikt worden voor nieuwe aanvragen en is als voorbeeldcalculatie ook beschikbaar op OAPEN-NL/Deelnemers.
OAPEN verder als stichting, nieuw adresNa de afsluiting van het EU-project wordt OAPEN voortgezet als stichting. De doelstellingen van OAPEN blijven hetzelfde: het stimuleren van Open Access uitgeven van wetenschappelijke boeken; het ondersteunen van wetenschappelijke uitgevers t.b.v. Open Access boeken; het verzamelen en centraal beschikbaar stellen van Open Access boeken via de OAPEN Library. De coördinatie van het pilotproject OAPEN-NL gaat over van Amsterdam University Press naar de stichting OAPEN. Eelco Ferwerda, directeur van de stichting OAPEN, blijft het project leiden. De stichting OAPEN wordt de komende jaren gesteund door de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek, de Koninklijke Academie van Wetenscappen, de Koninkljike Bibliotheek, de unviversiteiten van Amsteram, Utrecht en Leiden en door Amsterdam University Press. De stichting is gehuisvest bij de Koninklijke Bibliotheek:
Stichting OAPEN Prins Willem-Alexanderhof 5 Postbus 90407 2509 LK Den Haag
Nieuws
Eerste titels toegankelijk gemaakt in de OAPEN LibraryHet OAPEN.nl project heeft tot doel om wetenschappelijke boeken vrij toegankelijk te maken. Het eerste resultaat is nu zichtbaar: op 24 augustus 2011 zijn 6 titels van uitgeverij Brill in de OAPEN Library opgenomen.
‘Call for Proposals’ onlineDe ‘Call for Proposals’ en het bijbehorende aanvraagformulier voor deelname aan OAPEN-NL zijn beschikbaar. Hierin is te lezen hoe de aanvraagprocedure in zijn werk gaat. Wetenschappelijke boeken die direct bij verschijning vrij beschikbaar worden gemaakt komen in aanmerking voor een vergoeding uit het publicatiefonds. Periode
De projectperiode loopt van 1 oktober 2010 tot 1 oktober 2012. Het publicatiefonds is opengesteld voor boeken die verschijnen in de periode van 1 januari 2011 tot 1 juli 2012. Er zijn drie momenten waarop aanvragen ingediend kunnen worden. De data voor de eerste ronde zijn: Uiterste datum voor indiening: 15 april 2011 Uitnodiging Informatiebijeenkomst voor wetenschappelijke uitgevers
Wetenschappelijke uitgevers worden uitgenodigd voor een informatiebijeenkomst over OAPEN-NL. Op deze bijeenkomst zal het project worden toegelicht en wordt nader ingegaan op de aanvraagprocedure en de rol van uitgevers. De bijeenkomst is uiteraard geheel vrijblijvend en zal plaatsvinden op vrijdag 28 januari 2011 om 15.00 uur bij NWO. Wetenschappelijke uitgevers kunnen zich aanmelden via e-mail: Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien. .
Nieuwsbrief 11 oktober 2010
Nationaal experiment met Open Access voor wetenschappelijke boeken
In twee jaar tijd zullen minimaal 50 wetenschappelijke boeken op diverse wetenschapsgebieden direct bij verschijning vrij toegankelijk worden gemaakt via internet. Wetenschappelijke uitgevers ontvangen hiervoor een vergoeding. Het project, OAPEN-NL, is erop gericht ervaring op te doen met deze, voor boeken nieuwe vorm van publiceren en gegevens te verzamelen over de effecten van Open Access beschikbaarstelling. Het project wordt uitgevoerd door OAPEN (Open Access Publishing in European Networks) in samenwerking met NWO (Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk onderzoek) en SURFfoundation. Het project wordt gefinancierd door een subsidie vanuit PRIMA (Programma Implementatie ICT-Agenda, zie http://www.senternovem.nl/prima/over_prima/index.asp) en een bijdrage van NWO. OAPEN is een Europees consortium bestaande uit zes University Presses en twee universiteiten, de Universiteit van Amsterdam en Universiteit Leiden, gecoördineerd door Amsterdam University Press. OAPEN ontwikkelt met steun van de Europese Unie een Open Access publicatiemodel voor boeken. Vorige week werd op de Frankfurter Buchmesse de OAPEN Library gepresenteerd (zie ), de eerste internationale collectie van Open Access monografieën in Europa. OAPEN-NL staat open voor deelname van alle wetenschappelijke uitgevers en zal merendeels betrekking hebben op uitgaven voortkomend uit door NWO gefinancierd onderzoek. Een selectiecommissie zal zorgdragen voor een onafhankelijke en evenwichtige selectie van boeken. Alle boeken worden opgenomen in de OAPEN Library. De resultaten van het project zullen worden gedeeld in een begeleidingscommissie, waarin naast de eerder genoemde instellingen wordt deelgenomen door de Koninklijke Academie van Wetenschappen (KNAW), het landelijk overleg van universiteitsbibliotheken en de Koninklijke Bibliotheek (UKB) en de vereniging van universiteiten (VSNU). Door deze brede inbedding kan het project resulteren in landelijke aanbevelingen voor Open Access publicaties. Het is daarmee wereldwijd het eerste experiment met Open Access voor boeken op een nationale schaal.
|